Voegen al die hoogopgeleiden nou echt waarde toe?

Hebben we teveel hoogopgeleiden in Nederland? 40 jaar geleden was 1 op de 9 hoogopgeleid. Nu 1 op de 3. Van de jongeren van 25 tot en met 35 jaar is zelfs meer dan de helft(!) hoogopgeleid.

Voegen al die hoogopgeleiden nou echt waarde toe?

Soms denk ik ook wel eens dat ik beter timmerman, elektricien of loodgieter kan worden.

Want… doen we nou echt nuttige dingen? Of houden vooral ELKAAR bezig?

Ik vond een prachtig verhaaltje over soep. De auteur is Margreet Slootmans.

Het is wel een prachtige metafoor voor de arbeidsmarkt…

Soep

Al jarenlang kook ik lekkere groentesoep. Een paar jaren geleden kwam er een kennis die zei: “Schrijf het eens op, hoe je die soep maakt” . Ik vond het een goed idee, en ik noemde het “protocol voor soep”.

Als ik soep ging koken, deed ik dat precies volgens mijn protocol. Toen zei iemand: “als je nou eens precies opschrijft wat je erin doet, dan kun je de ingrediënten afvinken op een lijst”. Zo gezegd, zo gedaan. Het kostte wel meer tijd, maar dat nam ik maar voor lief.

Soep-rapportage
Soms vroeg ik één van de kinderen in de soep te roeren. Dat ging prima. Toen zei mijn dochter: “ Mam, je moet opschrijven wanneer je precies roert, hoelang, en hoe vaak”. “Dat is goed”, zei ik, en ik noemde het de “soep-rapportage”. Voortaan schreef ik eerst een overdracht voordat ik de deur uitging.

Soep-curity
Mijn buurman kwam langs. Hij zei: “Houd je wel aan de voorschriften? Voor je het weet heb je de vlam in de pan”. En dus ging ik op cursus brandveiligheid, en, om het meteen maar goed te doen, leerde ik ook EHBO en reanimatie.

BIG registratie
Na de scholing, waarvoor wij een certificaat kregen, hoorde ik dat niet iedereen zomaar mee mocht helpen met mijn soep. Men moest bevoegd en bekwaam zijn. Ik noemde de nieuwe regels de BIG registratie: Bijzondere Instructies Groentesoep. Voortaan werd eerst bekeken of men een certificaat had voor er geroerd mocht worden. Mijn kinderen mochten niet meer helpen. Maar we vormden een gespreksgroep, we evalueerden, controleerden, en hielden team-overleg.

Soep management
Toen kwam mijn tante langs. Ze was op vakantie geweest, en had iets nieuws geleerd: JCI. “Dat betekent: Je Controleert Intensief”, zei ze. “Er zijn lijsten over hoe groot de pan moet zijn, hoe lang de pollepel, de potjes voor de ingrediënten, en richtlijnen voor de inrichting van de keuken. En hier heb ik lijsten voor de rapportage, het links- of rechtsom roeren, het vet-percentage, de calorieën, en natuurlijk de protocollen, de BIG-registratie, de observatielijsten, en de veiligheid- certificaten.” “En al deze lijsten worden periodiek gecontroleerd en ge-update”.

“En we hebben een accreditatieplan, dat wil zeggen dat we bij elkaar in de pan gaan kijken”. “we houden evaluaties, en intervisies, kortom, aan álles wordt gedacht!”

U begrijpt, dit is allemaal erg handig, maar vaak denk ik tijdens het invullen van al die lijsten:

Wie bekommert zich nog om de soep?

Bron: